Kars; Türklerin Doğu‘dan Batı‘ya olan göçlerinin giriş kapısı. Türkler, Batı’ya doğru olan göçlerinde Anadolu’ya ilk olarak bu topraklara adım atarak girmişlerdir. Kültürel ve doğal zenginliğiyle Anadolu’nun kadim şehirlerinden biri olmasının yanında birçok ırktan ve inançtan; farklı kültürlerden insanlara ev sahipliği yapmasıyla da yurdumuzun kozmopolit şehirlerinden birisidir.
Son dönemlerde sıkça karşılaştığımız Ankara-Kars arası sefer yapan Doğu Ekspresi sayesinde Kars’ın kültürel ve doğal zenginliği tanınmaya ve ilgi görmeye başladı. Öyle ki sefer, yolcu taşımacılığı amacından saparak turizm amaçlı sefer haline gelmeye başladı.
İnsanlar Kars’ın ve Doğu’nun güzelliklerini keşfettikçe, ön yargılarından sıyrılarak artık tatillerini bu topraklarda yapma tercihinde bulunuyorlar.
Gelin birlikte Doğu’nun Serhat Şehri Kars’tan manzaraları birlikte görelim ve Kars’ı birlikte tanıyalım…
Kars’taki Rus egemenliği döneminde tiyatro binası olarak inşa edilmiş, Cumhuriyet döneminde valilik binası olarak kullanılmış, 1983 yılında ise restore edilerek defterdarlık binası haline getirilmiş.
Yine bir Rus mimarisinin zarif örneklerinden biri olan yapı, Rus egemenliği sırasında Katedral olarak inşa edilmiş ve Kars’ın geri alınmasıyla birlikte iki yanına minare eklenerek camiye çevrilmiştir.
Sarıkamış’ta bulunan bu tarihi köşk, Rus Çarı II. Nikola‘nın, eşi Katherina ve hasta oğlu Aleksi için yaptırdığı av köşküdür. Bu görkemli av köşkünün yapımında bir çivi dahi kullanılmamıştır. Tamamen ağaçtan oluşan köşk, betondan yapılma sağlam kolonları sayesinde günümüze kadar sapasağlam ayakta kalmıştır.
Rusların yaygın olarak tamamen kesme bazalt taşından tasarladıkları mimari yapılara bir örnek daha… Rus egemenliği döneminde kışlık konak olarak tasarlanmış, Cumhuriyet ilanı sonrasından günümüze kadar Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı binası olarak kullanılmış ve hala bu amaçla kullanılmaya devam etmektedir. Atatürk‘ün de ziyarette bulunduğu bu tarihi bina turizm açısından büyük bir önem arz etmektedir.
12. Yy‘da Selçuklu Sultanı Malik İzzettin‘in emriyle inşa edilmeye başlamış, 13. yy‘da Timur tarafından harap edilmiş, 16. yy‘da III. Murat‘ın emriyle kalenin dışı Lala Mustafa Paşa tarafından yeniden inşa ettirilmiştir.
Ani, kullanıldığı dönemlerde dünyanın en önemli 4 şehri içerisine girmiş, nüfusu günümüz Kars nüfusundan da aşkın bir rakama ulaşmış, bilinen 24 uygarlığa ev sahipliği yapmış bir kenttir. İçerisindeki mabetler Hristiyanlık inancı için kutsal sayılıyor.
Ani Antik Kenti‘ne ait birkaç manzara…
Ani Harabeleri 2. fotoğraf
Ani Harabeleri 3. fotoğraf
Sarıkamış 2. fotoğraf
Sarıkamış 3. fotoğraf (Katherina Köşkü)
Çıldır Gölü 2. fotoğraf
Bir önceki yazımız olan Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Nedir? başlıklı makalemizde Güvenlik Soruşturması hakkında bilgiler verilmektedir.